Активности

Заработи първия по рода си чатбот, който ще ни подсеща за профилактични прегледи.

Българска компания за електронна търговия и онлайн агенцията създадоха първия по рода си у нас чатбот (софтуерен робот), който напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания. Той се казва Healthy и представлява своеобразен изкуствен интелект. „Умният“ помощник е напълно безплатен и съществува от средата на декември. До момента над 4000 българи вече са се възползвали от неговите услуги и мнозина го определят като много по-ефективен инструмент, в сравнение с напомнянето по електронна поща или sms.

Софтуерният робот може да информира пациента кои са основните единадесет медицински прегледи от най-важно значение за него и при желание от негова страна може да го подсеща при определена периодичност, че е добре да отиде на лекар.
Разработката на Healthy е плод на усилена работа на 2 екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова. И двете решават, че новите технологии ще са от голяма помощ на всеки, който иска да се грижи за здравето си, но по една или друга причина пропуска най – важните годишни профилактични прегледи и изследвания.
МОЖЕШ ДА ИЗПРОБВАШ РОБОТА ОТ ТУК –  провери своя здравен индекс и виж най-важните прегледи за теб

„Чатботът Healthy има важна роля за повишаване общата здравна култура на потребителите и най-вече – за популяризиране на превантивния подход, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Доказано е, че навременното посещение примерно на мамолог или извършването на други важни прегледи може да бъде решаващо за здравето, а в някои случаи – дори за запазване живота на пациентите. Затова и създаването на нашия чатбот съответства на цялостната дългосрочна стратегия на екипа на Omed.bg да направим качествените здравни услуги по-достъпни за българското население и да популяризираме предимствата на превантивната грижа за здравето“ – заяви по този повод Росица Караджова, управител на онлайн платформата.
Проектът Healthy се намира в процес на непрекъсната доразработка и подобрение, като предстои неговите функционалности тепърва да се развиват. В близко бъдеще се очаква и превръщането му в пълноценно мобилно приложение, което ще е неразделна част от всекидневието ни. Разработчиците на безплатната услуга очакват до края на 2019 година да ангажират около 10 000 българи с идеята за здравна профилактика.