Генетични тестове, Кръвни изследвания, Хранене

Генетични тестове за наднормено тегло и затлъстяване! Какво представляват и кога е уместно приложението им?

Наднорменото тегло и затлъстяването са един много сериозен проблем за съвременното общество. Честотата им варира в различните страни, за България е около 35 % при жените, 25 % при мъжете и между 10 и 12 % при децата. Тези състояния увеличават многократно риска от развитие на редица заболявания, като например, хипертония, диабет, чернодробни и много видове онкологични заболявания.

 Наднорменото тегло и затлъстяването се определят спрямо стойността на индекса на телесна маса. Последният представлява съотношението между теглото на индивида в килограми към ръста му в метри, на 2ра степен. Индекс на телесна маса над 25 % се дефинира като наднормено тегло, а над 30 % – като затлъстяване.

От какво зависи развитието на затлъстяване?

 Затлъстяването е мултифакторно заболяване, тоест развитието му зависи както от условията на външната среда – консумация на богата на мазнини и захар храна, намалена физическа активност, така и от вътрешната среда на организма, която се определя от нашия геном. Това може да обясни факта че някои хора не развиват наднормено тегло, въпреки по – големите количества храна, които приемат, докато други много бързо и лесно трупат килограми. Само по себе си затлъстяването е последствие от приема с хранителните вещества на повече енергия отколкото се изразходва.

 Между 20 и 80 % от вариациите в индекса на телесна маса в популацията са генетично обусловени. Този факт поражда въпроса дали изследването на генетичната предразположеност към наднормено тегло и затлъстяване, би могло да бъде от полза за индивидуализираното лечение на затлъстяването.

Кои са гените, отговорни за наднорменото тегло?

 Открити са няколко различни гена, които са свързани с предразположение към наднормено тегло. Преди време беше окончателно потвърдена ролята на FTO гена – ген, асоцииран с мастната тъкан и затлъстяването. Този ген е част от фамилия ензими, свързани с поправката на ДНК и обмяната на мастните киселини, но все още не е съвсем изяснен механизмът, по който води до затлъстяване.

 При проучвания с животно е установено че FTO генът, се експресира предимно в хипоталамуса – това е структура на мозъка, отговорна за контрола на апетита. Правени са опити с мишки, при които се отстранява въпросния ген. Резултатът от тях е забавяне на растежа и развитието и телесно тегло под нормата, което показва че ефектите на този ген са комплексни и не се ограничават само с контрола на теглото. Това сериозно затруднява медикаментозното блокиране на гена, с цел ограничаване на затлъстяването.

 Хормонът лептин също играе много важна роля в обмяната на веществата и апетита. Той регулира метаболизма, стимулира чувството за ситост и увеличава разхода на енергия. Неслучайно името на този хормон, преведено от гръцки език означава „слаб”. Лептинът се произвежда от мастните клетки и действа на определени структури на хипоталамуса, като предизвиква чувство на ситост. При хора с наднормено тегло този ефект значително отслабва. При мутации на гена на лептина или на неговия рецептор може да настъпи ранно затлъстяване.

Каква е ползата от генетичните тестове?

 Ролята на генетичните тестове в проблема с наднорменото тегло и затлъстяването е изключително важна. Благодарение на тях могат да бъдат открити мутации в определени гени, свързани с регулацията на телесното тегло, които да доведат до затлъстяване още в ранна възраст. Хората с подобни мутации не развиват задължително затлъстяване, тъй като последното зависи освен от генотипа и от начина на живот – хранене, физическа активност. В случай че пациентите с тези гени в генома си, спазват нискокалориен хранителен режим и са достатъчно физически активни е напълно възможно изобщо да не развият затлъстяване.

 За разлика от кръвните тестове, които показват моментното състояние на организма и често се налага да бъдат извършвани многократно, генетичния тест се провежда само един път и дава необходимата информация за това доколко един човек е предразположен към затлъстяване и всички съпътстващи го заболявания като хипертония, диабет и други.

Автор: Светлозара Георгиева

Повече информация генетични тестове можете да получите от info@omed.bg