Разширени вени

Какво представлява радиофреквентната аблация и какво е нейното място в лечението на разширените вени?

Повече информация за радиофреквентната аблация можете да получите на телефон + 359 885 916 588 или на мейл info@omed.bg
Разширените вени или така наречените варици са едно от най – широко разпространените заболявания както в света така и в България. Те съпътстват човечеството още от древността, което не е толкова трудно обяснимо предвид изправения стоеж на човешкото тяло, който сам по себе си допринася за развитие на недостатъчност на венозната система на долните крайници, още повече, когато е в съчетание с продължителна работа на крак или в седнало положение.

Вариците на долните крайници се срещат сравнително по – често при жените, особено бременните, хора, чиято работа е свързана с продължително стоене в изправено или седнало положение и липса на движения и при лица с фамилна обремененост. Освен по долните крайници, разширени вени могат да се появят и в други части на тялото. Често ранните симптоми на варикозата се пренебрегват поради своята неспецифичност – тежест и чувство за умора в краката, съпроводени с леки отоци около глезените, появяващи се обикновено в края на деня. В последствие с напредване на състоянието може да се появят видимо разширени, задебелени и нагънати повърхностно разположение вени, сърбеж, тръпнене, промяна на цвета на крайниците, а в крайните стадии на заболяването обикновено се появяват и трудно зарастващи рани по краката.

Какви са различните методи за лечение на разширените вени?

Опити за лечение на разширените вени съществуват още от 19 век, като много от тях не са били съвсем успешни. С течение на времето различните методи на лечение търпят огромно развитие, като днес са актуални няколко основни типа. Най – общо те могат да се разделят на консервативни, хирургични, миниинвазивни и неинвазивни методи. Консервативните методи се състоят в подходящ хигиенно – диетичен режим и носене на пристягащи ластични чорапи. Освен самостоятелно те се прилагат винаги и в комбинация с останалите типове лечение. Хирургичното лечение или така наречения стрипинг на вената се осъществява чрез два разреза – един в задколянната ямка и един в горната част на бедрото, чрез които се премахва една от основните повърхностни вени на долния крайник. Към миниинвазивните методи за лечение спадат лазерната, радиофреквентната аблация и склеротерапията.

Какво представлява радиофреквентната аблация и какви са нейните предимства пред другите методи?

При радиофреквентната аблация се прониква във варикозно разширената вена с тънък катетър, достига се до мястото на вливане на вената във феморалната вена (на нивото на слабинната гънка) и катетърът започва да се издърпва назад, като през това време от него се излъчват високочестотни радиовълни. Последните водят до отделяне на голямо количество топлина, която разрушава вътрешния слой (ендотела) на вената. По този начин стените на вената слепват и не е необходимо тя да се премахва от тялото. За да не се получи изгаряне и на околните тъкани, вената предварително се изолира от тях с течност. Процедурата се  извършва с местна упойка в условията на пълна стерилност. Предимствата пред оперативното лечение са няколко – пониженият риск от инфекции, добрият козметичен ефект (липсват белези), значително по – краткия престой в болница и по – бързо протичащ възстановителен период. Рискът от настъпване на рецидиви след радиофреквентната терапия също е нисък – около 2% за 5  годишен период. Въпреки множеството предимства на радиофреквентната терапия тя е подходяща само за определени типове разширени вени. Поради тази причина подходът при лечението на варикозната болест би следвало да бъде строго индивидуален и съобразен с особеностите при всеки един пациент.

Повече информация за радиофреквентната аблация можете да получите от info@omed.bg