fbpx
Бременност

Ин витро оплождане! Какъв е шанса за забременяване и какви странични ефекти може да има? Част 2.

Какви са етапите на ин витро оплождането?

Първата стъпка е медикаментозно стимулиране на яйчника с цел да произведе множество яйцеклетки. Това може да се извърши с кломифен цитрат, човешки менопаузални гонадотропини и други. След стимулацията, яйчника се следи ехографски и периодично се проследяват нивата в кръвта на определени хормони. В момента в който размера на фоликулите достигне 18 мм (размерите са различни при стимулация с отделни видове хормони), а нивото на хормоните се покачи до определени стойности, се прилага човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) и се пристъпва към извличането на яйцеклетките. Това се осъществява чрез трансвагинална пункция под ехографски контрол. Възможно е жената да усети известна болка, спазми или дискомфорт, но в тези случаи се назначава необходимото обезболяване.

След екстракцията на яйцеклетките, последните се смесват с пречистена и концентрирана семенна течност и се инкубират за 48 часа. За този период обикновено яйцеклетката се опложда и се формира зигота, която се съхранява в специална хранителна среда до достигането на 6 – 8 клетъчен ембрион, обикновено между 36 и 72 часа. Следващата стъпка е внасянето на този ембрион с помощта на тънък пластмасов катетър в маточната кухина, която предварително е стимулирана с прогестерон с цел лигавицата да бъде оптимална за загнездването на ембриона.

Какви странични ефекти може да има?

Има някои странични ефекти, които могат да се проявят при част от жените, които са свързани с процедурата. Някои от тях могат да бъдат предизвикани от медикаментите, които се използват за симулация на яйчника – главоболие, напрежение в гърдите, подуване на корема. Най – сериозния и за щастие най – рядък страничен ефект е синдромът на яйчникова свръхстимулация. При пункцията е възможно да има кървене, болка или инфекция, но при правилно извършване на процедурата, тези рискове се свеждат до минимум. Тъй като при ин витро оплождането, в матката се имплантират няколко ембриона за по – голяма сигурност, съществуват и рисковете от евентуална многоплодна бременност – преждевременно раждане, неправилни предлежания на детето и раждане на плод с ниско тегло.

Какъв е процента на успеваемост?

Успехът на ин витро оплождането зависи от редица фактори – възрастта на майката, причината за инфертилитета, начина на живот. Процентът на успеваемост е различен за различните центрове, но винаги е в строга корелация с възрастта на майката – за жени над 35 години – 40 – 43%, между 35 и 37 – 33 – 36%, от 38 до 40 – 23 – 27 % и между 13 и 18% за жени над 40 годишна възраст.
В случай на неуспех, някои от ембрионите от първата процедура могат да бъдат замразени и да бъдат използваните в следващите ин витро опити на двойката, което може да им спести доста средства.

Ако темата ти е интересна, прочети и ВТОРА ЧАСТ и се запиши за безплатна здравна информация от формата под статията.
Запиши се за подобни статии безплатно.
Запиши се за здравни статии от тук:

* задължително поле
Избери *

© 2019 medprogress.net. Нашата Мисия е здравето, което предполага непрестанен прогрес на медицината и насърчаване процесите на осъзнаване важността от здравна култура. Всички права запазени.
" /> My Title page contents