Кръвни изследвания

Каква е ролята на витамин В12 в организма? Част 2.

Запитвания за цени и лабораторни изследвания за В12 може да получите на телефон + 359 885 916 588 или на мейл info@omed.bg
Витамин В12 има важна роля в синтезата на ДНК в клетките. Поради тази причина, когато в една клетка има недостиг от него, тя не може да расте и да се развива. Образуването на еритроцитите е нарушено и за да се компенсира това състояние, в костния мозък започва засилено производство на млади клетки, които са с големи размери и имат ядра, но те не достигат крайния етап от развитието си поради нарушената синтеза на ДНК. В резултат на това се стига до анемия. Освен еритроцитите се засягат и всички бързо делящи се клетки – клетките от лигавицата, покриваща гастроинтестиналния тракт, езика, косата и ноктите.

Витамин В12 е изключително важен и за образуването на веществото, което обвива нервите – миелин. С нарушената миелинова синтеза се обяснява и изразената неврологична симптоматика при пернициозната анемия.

Какви са симптомите?

Пациентите с витамин В12 дефицитна анемия имат бледо жълта или восъчно бледа кожа, отпуснати са, тромави, с чупливи коса и нокти, възможно е да залитат, поради засягането на нервната система. Характерната триада от симптоми, специфични за това заболяване са лесна уморяемост, изгладен, зачервен и болезнен език и тръпнене по крайниците. Освен тръпненето, в резултат на засягането на нервната тъкан може да се появят и парализи, в някои случаи може да се стигне до промяна в поведението, дементни прояви и психози. Възможно е да се появят оплаквания и от гастроинтестиналната система – запек или диария и от сърдечносъдовата – ускорена сърдечна дейност.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Пълната кръвна картина ще покаже, нисък хемоглобин и намалени по брой еритроцити, но последните са с увеличени размери. За да се докаже диагнозата се изследват още и нивото на витамин В12 в кръвта, фолиева киселина, изследва се киселинността на стомаха, тъй като намалената киселинност (ахлорхидрия) също може да бъде причина за дефицит на витамина. Изследва се и материл от костния мозък.

Пернизциозната анемия се лекува чрез заместване на дефицита на витамина. Използва се цианкобаламин или хидроксикобаламин(активните форми на витамин В12), под формата на мускулна или подкожна инжекция. В първите няколко седмици те се поставят ежедневно, след което заместителната терапия трябва да продължи до края на живота, обикновено веднъж седмично, за да се предотвратят рецидиви. Препоръчва се промяна на диетата, особено при вегетарианци – включването в нея на месо, мляко, млечни продукти и яйца е изключително важно.
Запитвания за цени и лабораторни изследвания за В12 може да получите от info@omed.bg