Кръвни изследвания

Витамин В 12 дефицитна анемия! Какви могат да бъдат нейните прояви и какво е лечението? Част 1.

Запитвания за цени и лабораторни изследвания за В12 може да получите на телефон + 359 885 916 588 или на мейл info@omed.bg
В миналото това заболяване е било наричано пернициозна анемия, тоест злокачествена анемия. Причината за това е че тогава все още не е било известно на какво се дължи и следователно хората не са имали средство за лечение, а без него, тази анемия може да завърши фатално.

Днес вече е известно че това заболяване се причинява от недоимък на витамин В12 (кобаламин) в организма и има адекватно лечение чрез заместване на въпросния витамин. Засегнати са предимно хора на възраст между 50 и 70 години, но не е изключение и при малки деца, в резултат на различни генетични дефекти, среща се по – често в скандинавските страни.

Какви могат да бъдат причините?

Витамин В12 се синтезира от микроорганизми, обитаващи гастроинтестиналния тракт на животните и постъпва в организма най – вече чрез приема на месо, мляко и млечни продукти. Попадайки в стомаха, витамин В12 се свързва с протеин, наречен вътрешен фактор, които се синтезира от специфични клетки на стомашната лигавица (париетални клетки). Образувания комплекс между витамина и този протеин се придвижва до началната част на тънкото черво и от там попада в кръвообращението.

Една от най – честите причини за пернициозната анемия е атрофията на стомашната лигавица, така наречения атрофичен гастрит, при който силно намалява броя на париеталните клетки, които синтезират вътрешния фактор, а без него е невъзможна резорбцията на витамин В12. Нерядко се касае за автоантитела насочени или срещу париеталните клетки, или срещу самия вътрешен фактор. Това състояние често е е в съчетание с други автоимунни заболявания – автоимунен тиреоидит, захарен диабет тип 1, витилиго, болест на Адисон и други.

Витамин В12 дефицитна анемия може да се развие и след операции за отстраняване на стомаха или част от него, след изрязване на част от тънкото черво и при хронични заболявания на панкреаса. Понякога причината не е в нарушената резорбция на витамина, а в намаления му внос чрез храната. Например при хора, които са на вегетарианска диета продължително време (месеци, години) и не приемат месо, мляко и млечни продукти, които са основен източник на витамин В12.

Каква е ролята на витамин В12 в организма?
прочети от тук
Запитвания за цени и лабораторни изследвания за В12 може да получите от info@omed.bg