Образна Диагностика

Ядрено магнитния резонанс – крие ли рискове за здравето, как се провежда и за кои заболявания е най – подходящ?

Запиши се за ЯМР с отстъпка на телефон + 359 885 916 588 или на мейл info@omed.bg
В съвременната медицина все по – широко навлиза употребата на ядрено магнитния резонанс, който дава високо качество на образа,има редица предимства пред други образни изследвания и в някои случаи дори заменя инвазивните такива. Методът е сравнително нов, за първи път е изпробван върху човешкото тяло през 1977ма година.

Какъв е принципа на метода?

Ядрено магнитния резонанс се базира на промяната в енергията на водородните атоми при поставянето им в магнитно поле. Човешкото тяло съдържа около 70 % вода, съответно нашите органи и тъкани са богати на водород. Когато тези водородни атоми са поставени в магнитно поле те заемат определена посока, а когато се задейства и допълнително магнитно поле, поглъщат енергия, излъчването на която се регистрира и трансформира от компютърната система в образ.

Как се провежда изследването и крие ли рискове за здравето?

След като на пациента се разясни внимателно естеството на изследването, му се обяснава че ще трябва да лежи неподвижно около 30 минути (в някои случаи до 1 час), че ще чува тропащи звуци от апарата и ще бъде под непрекъснатолекарско наблюдение в случай че се наложи да му бъде оказана някаква помощ. В някои случаи за получаване на по – добър образ и отграничаване на  тъканите, на пациента предварително се инжектира контраст. Той значително подобрява образа, но не може да бъде използван при пациенти с бъбречна недостатъчност, тъй като те не могат да излъчат контраста от тялото. В много редки случаи могат да се наблюдават алергични реакции от контрастното вещество. Ядрено магнитния резонанс не е рентгенов метод и съответно не
крие никакви рискове за здравето, може да се използва дори при деца и бремнни след 3тия месец.

Има ли противопоказания за използването му?

Силното магнитно поле, в което се поставя човешкото тяло по време на изследването, няма вредни ефекти върху здравето, но преди да се влезе в апарата всички метални предмети –монети, фиби, метални протези, бижута, часовници, трябва да бъдат отстранени от пациента, за да се избегне нараняване. В случай че пациента има пейсмейкър или изкуствени метални клапи изследването е противопоказано.

За кои тъкани и органи е най – подходящ ядрено магнитния резонанс?

Както вече беше отбелязано, ядрено магнитния резонанс се базира на промяната на енергията на водородните атоми, поставени в магнитно поле. Следователно най – добри образи ще се получават при тъкани и органи с високо съдържание на вода. Това са нервната тъкан, мускулите, връзките и ставите, кръвоносните съдове, органите на коремната кухина и малкия таз. Методът не е подходящ за изследване на бял дроб, поради високото съдържание на въздух в него. Изследването е много удачно за туморни процеси, дори когато са в най – ранен стадий. Изключително ценен е за дегенеративни процеси в централната нервна система, като Алцхаймер и множествена склероза, за мозъчни тумори, увреждания на коленни връзки, травми на гръбначния мозък и заболявание на органите от коремната кухина и малкия таз.
Запиши се за ЯМР с отстъпка на info@omed.bg