Щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза – норма и патология! Всичко, което трябва да знаем!

Повече информация за прегледи на щитовидната жлеза и лабораторни изследвания на хормони можете да получите на телефон + 359 885 916 588 или на мейл info@omed.bg
Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза. Тежи около 30 грама и се разполага в предната част на шията. Изградена е от два лоба – десен и ляв, които се свързват помежду си с мост (истмус). Щитовидната жлеза е изградена от фоликули, които имат овална форма и са изпълнени с течност, наречена колоид. Фоликулите от вътрешната страна са покрити с фоликуларни клетки, наречени тиреоцити. Те произвеждат щитовидните хормони трийодтиронин – Т3 и тироксин – Т4 или т.нар. тетрайодтиронин. Около фоликулите се разполагат парафоликуларни клетки, които произвеждат хормона калцитонин. Той има отношение в калциево-фосфорната обмяна.

Как се регулира функцията на щитовидната жлеза?

Функцията на всички ендокринни жлези се регулира от хипоталамуса и от хипофизата. Всяка една жлеза влиза в оста хипоталамус-хипофиза-ендокринна жлеза и по този начин трите нива са в съвършен баланс. Един от хормоните, който отделя хипоталамусът е тиреотропин рилизинг хормон (TRH). Той стимулира отделянето на тиреоид-стимулиращ хормон (ТСХ, TSH) от предния дял на хипофизата. ТСХ стимулира щитовидната жлеза да произвежда хормони и да ги отделя в кръвообращението. Когато периферните хормони (Т3 и Т4) са във високи количества, хипоталамусът и хипофизата намаляват образуването на рилизинг и стимулиращи хормони. По този начин трите звена са в съвършен баланс на принципа на обратната връзка.

Каква е функцията на щитовидната жлеза и кои органи и системи повлияват щитовидните хормони?

Щитовидната жлеза оказва влияние върху всички органи и системи – сърдечно-съдова, нервна, храносмилателна система. Има много важно значение относно метаболизма и психиката. Щитовидните хормони участват в редица биохимични и метаболитни реакции. Имат важно значение относно получаването на енергия в хода на отделните процеси.

Как се синтезират щитовидните хормони?

За да се синтезират щитовидните хормони, е нужен йод, който се получава с храната. Тиреоглобулинът е белтък, който улавя йода от кръвта и чрез него синтезира хормони, които отново отделя в кръвообращението. Хормоните се синтезират под действието на ензима тиреопероксидаза.

Какви са симптомите, свързани с повишена функция на щитовидната жлеза?

Всяка една жлеза може да работи в три посоки – нормална функция, хипо- или хиперфункция. При хиперфункция на щитовидната жлеза се отделят по-голямо количество хормони в кръвта поради увеличен синтез. Нйа-честата причина за хиперфункция на щитовидната жлеза е Базедовата болест, но разбира се може да има и други причини – доброкачествени образувания с хормонална активност (възли), злокачествени образувания на жлезата, тиреоидит на Хашимото с хиперфункция (среща се много рядко) и други. При Базедова болест се образуват антитела срещу рецепторите, с които се свърза ТСХ. Заболяването е автоимунно. При всички пациенти се позитивират антитела срещу ТСХ рецептора, а при някои и ТАТ (тиреоглобулинови антитела) и МАТ (микрозомални антитела). При повишена функция на жлезата от страна на нервната система симптомите са нервност, раздразнителност и емоционална нестабилност, тремор на ръцете. От кардиологичните симптоми най-чест е тахикардията, която може да се появява при покой, при физически усилия или по време на сън. Друг типичен симптом е редукцията на тегло в резултат от повишения метаболизъм. Тиреоидните хормони имат влияние върху мастния и въглехидратния метаболизъм и по тази причина пациентите с хиперфункция на щитовидната жлеза да отслабват. Мускулната атрофия и слабост настъпват поради катаболния ефект на щитовидните хормони. От страна на храносмилателната система оплакванията са – чести дефекации, диарични изхождания и болки. При жените може да има промени в месечния цикъл – той може да бъде нередовен или въобще да липсва. Изпъкването на очите (екзофталм) е много характерно за автоимунната хиперфункция на щитовидната жлеза.

Какви са симптомите, свързани с намалена функция на щитовидната жлеза?

Симптомите свързани с хипофункция на щитовдната жлеза са забавяне на сърдечната дейност, умора, отпадналост, повишена сънливост, нарушения в паметта, забавяне на мисловния процес, липса или нарушаване на концентрацията, наддаване на тегло, понижаване на интелекта, чупливи коса и нокти, отоци, депресия. Най-честата причина за хипофункция на жлезата е тиреоидитът на Хашимото. Нарича се още лимфоцитен тиреоидит на Хашимото и е автоимунно заболяване. При това заболяване се позивират тиреопероксидазните антитела (ТРО Аb), наричат се още анти-ТРО или микрозомални антитела (МАТ), както и тиреоглобулинови антитела (Tg Ab, TAT). Наличието на антитела води до намалена функция на жлезата и това смущава синтеза на щитовидни хормони. Резултатът е намалена продукция на хормони и хипотиреоидизъм.

Какви изследвания трябва да се провеждат при съмнение за заболявания на щитовидната жлеза?

Много е важно да се изследват нивата на хормоните – TSH, Т3 и Т4. В зависимост от техните резултати може още от лабораторните изследвания да се каже дали се касае за хипо- или хиперфункция на жлезата. При съмнение за автоимунно заболяване трябва да се изследват също антитела – тиреопероксидазни антитела (ТРО Аb), наричат се още микрозомални антитела (МАТ), тиреоглобулинови антитела (Tg Ab, TAT) и TSH рецепторни антитела (TRAb). Тиреопероксидазните антитела (ТРО, МАТ) се позитивират при тиреоидит на Хашимото. При Базедова болест отново може да има завишени ТРО Аb (в 50% от случаите). Тиреоглобулинови антитела (Tg Ab, TAT) при тиреоидит на Хашимото се позитивират в 60% от случаите, при Базедова болест – 30%.TSH рецепторни антитела (TRAb) се позитивират при 90% от случаите на Базедова болест.

Ехографията на щитовидна жлеза също е високо информативно изследване, което може да подскаже за какво заболяване се касае.

Как се лекуват заболяванията на щитовидната жлеза?

Когато се касае за хиперфункция на жлезата, трябва да се приемат тиреостатици (медикаменти, които блокират образуването на щитовидни хормони). При хипофункция на жлезата трябва да се провежда лечение с щитовидни хормони. При някои заболявания се налага и оперативно лечение. Също така някои заболявания на щитовидната жлеза може да се лекуват с радиоактивен йод.

Повече информация за прегледи на щитовидната жлеза и лабораторни изследвания на хормони можете да получите на info@omed.bg