Бременност

Какви са стадиите на бременността? Вижте развитието на плода във всеки един момент от нея!

По време на полов контакт над 250 млн. сперматозоиди се отделят във влагалището и само един от тях пробива защитната обвивка на яйцеклетката, за да я оплоди. Образува се зигота, която започва да се дели на две, четири, осем и т.н. и по този начин се дава началото на новия живот. Срещата на сперматозоидите с яйцеклетката става в маточната тръба и след оплождането следва имплантиране в маточната лигавица.
Продължителността на бременността е 10 лунарни месеца, което  е 280 дни. За начало на бременността се счита датата на последната менструация. Това означава, че ако сте бременна в 6 седмица, ембрионът е на 4 седмици. Терминът се изчислява като от първия ден на последната менструация се прибавят 40 седмици.

Първи триместър.

През този период се оформят всички тъкани и органи, както и се дава началото на основни жизнени функции. Първото тримесечие продължава до 12 гестационна седмица. През този период част от клетките образуват плацентата и околоплодният мехур, които ще изхранват и пречистват плода, както и ще му осигуряват оптимална среда на развитие.

   1-6 седмица. През този период се развиват три слоя – ектодерма, мезодерма и ендодерма. Ендодермата е най-вътрешния слой и от него ще се образуват вътрешните органи – храносмилателен тракт, черен дроб, бял дроб, панкреас. Средният слой е мезодерма и от нея се развиват дерма, мускули, кости, полови органи и други съединително-тъканни структури. От най-външния слой – ектодерма се образува кожата и нервната система. Към края на 6-тата седмица ембрионът е голям колкото оризово зърно и вече се е формирала една централна ос, по дължината на която ще се формират и органите. Главата започва да придобива първите релефни участъци, от които ще се формират характерните белези на лицето. Една тръба, която свързва устата и ануса е първичният храносмилателен тракт. В началото и края на тази тръба има групи клетки, които ще формират устата и ануса. На мястото на гръбначния стълб се образува бразда, от която ще се образува централната нервна система.
   6-9 седмица. През този период ембрионът нараства с много бързи темпове. На лицето вече започват да се оформят очи, горна и долна челюст. Очите се преместват от странично в предно положение. Горните и долните крайници се различават вече на три части, съответно мишница, предмишница, китка и бедро, подбедрица и ходило. Започва образуването на пръстчета с малки и нежни възглавнички. Сърцето започва да бие с 180 удара в минута, а бъбреците започват да функционират с ½ от капацитета си.
   9-12 седмица. В края на 12 седмица ембрионът започва да придобива завършен вид. Главата и тялото са в диспропорционално съотношение, като главата заема 1/3 от дължината. Всяка една част тялото на ембрионът се доразвива. Сърцето вече бие с 160 удара в минута.

Втори триместър.

   12-16 седмица. Ембрионът е вече завършено миниатюрно човешко същество с дължина около 10-12 см. Ехографски вече се различаватнякои черти на лицето. Пръстчетата вече са разделени, има нокти на ръцете, белите дробове продължават да се развиват и са все още незрели. Започват спонтанни конвулсии и движения с пръстчетата и крайниците.
16-20 седмица. Движенията стават доста по живи и координирани, което вече предизвика усещания у майката. Темповете на растеж се забавят и се дава фокус върху развитието на храносмилателната и дихателната система. Бебето вече може да чува по-силни звуци, защото е започнало втвърдяването на слуховите костици. Това е моментът, в който може да се види полът на бебето на ехограф.
20-24 седмица. Клепачите вече се отделят и плодът може да отвори очички. Кожата започва да става червеникава.Нервната система започва да контролира съзнанието и мисълта. Всички органи и функции вече са факт. Изключение правят белите дробове, които са все още недоразвити. Затова преждевременното раждане е съпроводено с редица рискове за детето и е нужна специална неонатологична помощ.

Трети триместър.

24-29 седмица. Бебето е развито, но все още не е готово да дойде на бял свят, защото белите му дробове не могат да осъществяват функциите си. Все още не се е образувал сърфактантът, който поддържа алвеолите отворени, за да се осъществява процесът на дишане.
   29-35 седмица. Бебчето продължава да не е готово за света заради несъвършенството на дихателната му система, но ако се роди сега, шансовете му да оцелее са много по-големи. Започва да расте косичка. Движенията стават по-силни и се усещат по-значително от майката, защото количеството на околоплодна течност е намаляла драстично. Тестисите при момченца се спускат в скротума, а яйчниците при момиченцата ще заемат нормално положение веднага след раждането.
35-40 седмица. Бебчето е готово за раждане, напълно развито и жизнено. Сърцето бие с 120 удара в минута. Костите на черепа все още не са се свързали чрез шевове, което улеснява преминаването през родовия канал. Мъхът по тялото започва да пада, но бебчето остава покрито с верникс. Кожата е розова, а очите синкави. Бебчето е готова да поеме първата си глътка въздух с появата му на света.
Искаш ли повече информация по темата?
Остави ни мейл!

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

" /> My Title page contents