Хормони, Щитовидна жлеза

Каква е връзката на емоциите със заболяванията на щитовидната жлеза?

Заболяванията на щитовидната жлеза са много често срещани, особено сред жени. Те боледуват близо 8 пъти по-често от мъжете. Установено е, броят на заболели от тиреоидни заболявания се увеличава. До преди това бяха болести, които се срещаха при жени над 40 годишна възраст, а сега щитовидната патология „подмладява“ с всяка изминала година.

Има много теории за това, че всяко заболяване първо се заражда в психиката и след това е въпрос на време да се появи физически. За заболяванията на щитовидната жлеза също има подобно обяснение. Всички ние, както и заобикалящият ни свят, сме изградени от енергия. Всяко нещо във физическия свят е изградено от молекули, а те от атоми, центъра на които е съставен от енергия. Тази енергия се движи по един много хармоничен и балансиран начин в природата.

Всеки един човек има седем енергийни центъра, които свързани в права линия образуват ос, през която тече енергията ни. Това са така наречените чакри. Когато тези центрове са отворени и през тях тече свободно положителна енергия, се създава усещане за жизненост, щастие, сигурност и защитеност, свобода и радост. Петата чакра се нарича още гърлена или Вишудха и се намира в областта на шията. Когато този енергиен  център е блокиран се наблюдават трудности в изразяването, непълноценно общуване, ниска самоувереност, липса на идеи, страх от изказване на чувства и емоции, страх от мнението на околните. Този център също може да бъде блокиран от потиснат гняв, обида, унижение, неизказани емоции и болка. Така тази натрупана негативна енергия има неблагоприятно влияние върху областта, в случая гърло, щитовидна жлеза, ларинкс.

Установено е, че много хора, и то по-често жени с щитовидно заболяване, имат проблеми със себеизразяването и изказването на емоциите. За да бъде лекувано едно заболяване на физическото тяло, трябва да бъде установена и менталната причина за него, ако има такава. Болестта не е добре да бъде възприемана като лоша съдба, която е сполетяла някого. Също така не е нужно да се влиза в ролята на жертва. Болестта не е просто органичен проблем. Тя е тласъкът, който води до повече осъзнатост и поемане на отговорност за себе си.

Данните за зараждането на болестите в ума и проявлението им във физическото тяло са все повече и повече. Не случайно е казано: „Здрав дух, здраво тяло!“ Когато лекуваме тялото, е добре да лекуваме и душата, дали от натрупани емоции, дали от неизказани такива. Всяка една лоша мисъл, стрес или тревога си имат своето влияние върху здравето и духа. Болестите на щитовидната жлеза са само един малък пример за връзката между душата и тялото. Добра първа стъпка би била, да подходим с осъзнатост и отговорност към менталния си свят и физическото тяло. Чистите мисли и емоции са една много важна част за поддържането на крепко здраве.
Автор: Лилия Илиева
Искаш ли повече информация по темата?
Остави ни мейл!

* indicates required

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

" /> My Title page contents